Tuesday, May 07, 2013

Ett recept: Shitakewok


  • shitakesvamp (marinerad i ättika och kryddor. Färdig dylik finns att köpa i burk, åtminstone i S-kedjans rysslandshyllor - ungefär en halv sådan burk räcker.)
  • 2dl kikärter och vita bönor
  • 2-3 cm ingefära (eller ett par teskedar färdig ingefäramassa.)
  • 1 lök
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • kraftig sojasås (exempelvis Surees svampsoja)
  • olja (ryps och sesam - månne mandelolja kunde funka istället för sesam?)
  • vetenudlar
Lägg bönor och ärter i blöt över natten, och koka dem en rejäl stund (eller köp konserverade i spad). Hacka lök och vitlök, riv ingefäran. Hetta upp rypsolja i en wokpanna, koka nudlarna. Stek ingefära, vitlök och lök i oljan och släng i svampen när löken mjuknat. Slå vattnet av nudlarna. Släng bönor, kikärter och nudlar i wokpannan. Rör om så att allt är någorlunda sammanblandat. Smaksätt med sojasås och sesamolja.

Av någon orsak har jag för mig att det här kan tänkas passa in i japansk matlagning, men jag har ingen aning om det stämmer. 

No comments: